NVIDIA CEO’su Huang, 2000’lerde Şirketi Neredeyse AMD’ye Satıyormuş

Posted by

NVIDIA’nın hisseleri nadir görülen bir değer kaybının ardından bugün iniş çıkışlar yaşarken, eski bir AMD çalışanı, kişisel bilgisayar dalgasının henüz emekleme aşamasında olduğu 2000’li yıllarda AMD’nin NVIDIA’yı neredeyse satın alacağını açıkladı. Peki ya, NVIDIA neden satın alınamadı?

Bugünlerde NVIDIA, AMD ve Intel’in toplamından daha değerli bir şirket. Şirketin GPU hesaplamaya olan sarsılmaz odağı meyvelerini veriyor ve yapay zeka iş yüklerini üstlenen işletmeler için tercih edilen tedarikçi haline geliyor.

Ancak 2000’li yıllarda, merkezi işlem birimleri (CPU’lar) hüküm sürüyordu ve AMD ile Intel zorlu bir rekabet içindeydi. O zamanlar AMD, geleceğe de gözünü dikmişti ve GPU üreticisi ATI’yi satın almıştı. NVIDIA CEO’su Jensen Huang’ın CEO olarak kalma konusundaki ısrarı olmasaydı, NVIDIA’yı bile satın almış olabilirdi.

Eski AMD çalışanı Hemant Mohapatra, AMD’nin kişisel bilgisayar endüstrisindeki tek rakibinin Intel olduğu 2000’li yıllarda şirkette geçirdiği zamana dair ayrıntıları paylaştı. AMD’nin hissesi 40 dolardan işlem görürken şirkete katılan mühendis, o dönemde AMD’nin Intel’den daha iyi bir tasarıma sahip 64 bitlik bir çip piyasaya sürerek ilk büyük başarısını elde ettiğini söylüyor. Ancak AMD’nin saf çift çekirdekli çip tasarımına çok fazla odaklanarak hata yaptığını da sözlerine ekliyor.

Mohapatra’ya göre AMD sonunda “gerçek” bir çift çekirdekli işlemci piyasaya sürdüğünde, artık çok geçti çünkü Intel pazarda zaten baskın bir yer edinmişti. AMD, dört çekirdekli bir işlemci piyasaya sürerek arayı kapatmaya çalıştı ancak Intel stratejisine ve pazarlama becerisine bağlı kaldı ve pazara ilk giren olarak tüketici ilgisini kazandı.

AMD’nin çift çekirdekli işlemcilerden dört çekirdekli işlemcilere geçiş yaptığı bu dönemde, şirket aynı zamanda GPU pazarına da girmeyi hedefliyordu. AMD, 2006 yılında grafik kartı üreticisi ATI’yi 5,4 milyar dolarlık bir bedelle satın aldı ve ürünleri şu anda sunduğu Radeon grafik serisi olarak yeniden adlandırdı.

Eski çalışana göre, ATI’yi satın alma kararı AMD’nin mühendisleri tarafından pek de iyi karşılanmadı. Anlaşmayı ifade eden bir şakanın varlığından bahsetti, şakanın “AMD+ATI=DAMIT” olduğunu ve geçmişe dönüp baktığında, AMD’nin NVIDIA’yı satın almış olması gerektiğine inandığını söyledi. NVIDIA’nın CUDA yazılımı niş bir pazar için olmasına ve çoğu geliştirici bunun yerine OpenGL’ye odaklanmış olmasına rağmen AMD NVIDIA gibi bir şirketi satın almaya çalıştı.

NVIDIA’nın kurucusu ve CEO’su Jensen Huang’ın çok uzun vadeli düşüncesini takdir eden Mohapatra, bu süre zarfında AMD’nin de NVIDIA’yı satın almaya çalıştığını belirtti. AMD, 2002-2008 yılları arasında şirketin ikinci CEO’su olan ve AMD’nin kurucusu Jerry Sanders’tan görevi devralan elektrik mühendisi Hector Ruiz tarafından yönetiliyordu.

Mohapatra’ya göre Huang, CUDA aracılığıyla donanım-yazılım sinerjisi vizyonunu sürdürmek için birleştirilmiş kuruluşa liderlik etmekte ısrar etti ve ortak şirketin CEO’su olmadığı sürece satmayı reddetti. AMD bu talebe göz kırpsa da sonuç olarak mühendis “gelecekteki yolumuz sonsuza dek ayrıldı” diyor.

Şirkette çalıştığı süre boyunca AMD’nin NVIDIA’yı Intel veya ARM gibi büyük bir rakip olarak görmediğini belirten mühendis, NVIDIA’nın mevcut başarısının CEO Jensen Huang’ın kararlılığı ve azmine bağlı olduğuna inanıyor.

Bir zamanlar CEO olmasına izin vermedikleri o kişi şu an azmi ve kararlılığı sayesinde dünyanın en büyük şirketlerinden birine liderlik yapıyor. İzin verilseydi belki de şu an bambaşka bir çağda yaşıyor olabilirdik. Bu konudaki yorumunuzu oldukça merak ediyorum. Fikirlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir